BEHOUD POSTKANTOOR DEN HELDER
vergroot/verklein tekst: [+] | [-]

Artikelen

Uw artikel hier? mail ons!

Het nieuwe Stadshart van Den Helder - Richard de Graaf

Al bijna 10 jaar werkt Den Helder nu aan zijn vernieuwing van het Stadshart. Als je vraagt aan de mensen op straat welke resultaten dit tot nu toe heeft opgeleverd, zijn de reacties steevast: 'braakliggende terreinen', 'een park met scheve bomen waar je naar mag kijken vanachter een hek', 'te weinig parkeerterreinen' en 'een park vol hondenpoep'.
Kortom, het vlot nog niet erg met de nieuwe binnenstad. En als de gemeente en de provincie blijven doorgaan op de ingeslagen weg, dan hebben we met zijn allen straks een groot probleem.

stadspark

Te veel slopen, te veel winkels

Er zijn een paar oorzaken waarom het niet lukt met de mooie plannen. Ten eerste: het vele slopen. Vanaf het moment dat in het centrum een kerk plaats moest maken voor een winkelcentrum is Den Helder een meester in het slopen van de laatste historische gebouwen. Vaak komt er iets voor in de plaats dat eigenlijk overbodig is. Door het toevoegen van nog meer vierkante meters met winkels komen er elders in de binnenstad weer panden leeg te staan die vervolgens verpauperen. Den Helder heeft in vergelijking met de gemeenten Schagen, Heerhugowaard en Alkmaar wel erg veel winkelruimte per hoofd van de bevolking. Mede door de jarenlange inzet van de SP in de Provinciale Staten heeft de provincie Noord-Holland nu eindelijk besloten dat er niet zomaar nog meer grote winkelcentra mogen worden bijgebouwd in Den Helder. Helaas durft men het nog altijd niet aan om dit ook met terugwerkende kracht toe te passen, zodat leegstaande winkelpanden weer in gebruik genomen gaan worden.

De plannen van de SP

De plannen van de SP-Den Helder voor een nieuw en werkelijk beter Stadshart zijn daarom anders: Knap eerst alle braakliggende terreinen in de binnenstad op en bouw er betere betaalbare woningen. Maak gebruik van 'inschuifwoningen' op die plekken waar al panden tussen andere huizen zijn weggesloopt. Geef alle winkeliers die hun gevel willen opknappen een goedkope lening uit de gemeentekas tegen 1,5% rente; dit verdient zichzelf terug. Bevorder het wonen boven winkels en groene daken. Maak van de Rijkswerf Willemsoord een toevluchtsoord voor historische zeilschepen waar in de dokken groot onderhoud gepleegd kan worden (en bouw hier dus geen woningen, omdat mensen anders gaan klagen over het lawaai).

Den Helder moet gebruik maken van zijn sterke kanten, en niet zijn geschiedenis wegslopen.